Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
09.05.2011  

Norveški kralj in kraljica na obisku v Sloveniji (9.-11.5.2011)

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela Njuni veličanstvi norveškega kralja Haralda V. in kraljico Sonjo, ki sta v Republiko Slovenijo prispela na državniški obisk. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsedniški in kraljevi par zadržala v krajšem pogovoru.

 

 

 

Nato je slovenski predsednik podelil kralju Haraldu V. odlikovanje Red za izredne zasluge ter kraljici Sonji odlikovanje Red za izredne zasluge, norveški kralj pa je predsednika republike dr. Danila Türka odlikoval z Velikim križem Kraljevega norveškega reda sv. Olava ter soprogo predsednika republike Barbaro Miklič Türk z Velikim križem Kraljevega norveškega reda za zasluge.

 

Temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Kraljevine Norveške pod vodstvom slovenskega predsednika in norveškega kralja. Po pogovorih sta se slovenski predsednik in norveški kralj udeležila podpisa Memoranduma o razumevanju glede implementacije Norveškega finančnega mehanizma 2009–2014 med Republiko Slovenijo in Kraljevino Norveško ter Memoranduma o razumevanju glede implementacije EGP finančnega mehanizma 2009–2014 med Republiko Islandijo, Kneževino Liechtenstein, Kraljevino Norveško in Republiko Slovenijo, ki ju je s strani Republike Slovenije podpisal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, pooblaščeni minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko dr. Boštjan Žekš.

Gre za mehanizem finančne pomoči Norveške, ki ni članica EU, 15 državam povezave, med njimi tudi Sloveniji. V okviru tega finančnega mehanizma je bilo v Sloveniji že izvedenih več projektov, med drugim obnova graščine v Radovljici, ki si jo bo kraljevi par ogledal v jutri.

Kralj Harald V. in Sonja sta se srečala s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem in premierjem Borutom Pahorjem. Popoldne sta si ogledala še slovensko prestolnico in se srečala z županom Zoranom Jankovićem.

Kraljica, ljubiteljica umetnosti in arhitekture, si je v Trnovem ogledala tudi hišo slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

Delovni del obiska v Sloveniji sta norveški kralj in kraljica nadaljevala v torek s poslovno konferenco, obiskom Rehabilitacijskega centra Soča ter obiskom Radovljice in Bleda.

 

Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za javnost poudaril, da nosi državniški obisk norveškega kraljevega para s sabo pomembno simboliko, saj sta si Slovenija in Norveška blizu zgodovinsko in po svoji identiteti. Kot je pojasnil, sta obe državi privrženi skupni evropski identiteti, druži ju spomin na skupen boj proti nacizmu in fašizmu, obe sta članici zavezništva Nato in v mednarodnih organizacijah zastopata številne skupne poglede. Izpostavil je, da sta državi v zadnjih dveh desetletjih razvili široko sodelovanje na področjih, kot so skrb za mednarodni mir in varnost, skrb za reševanje humanitarnih problemov, reševanje vprašanj človekovih pravic in mednarodno ekonomsko sodelovanje.