Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
04.09.2020  

Slovenski oblikovalci se predstavljajo na Danskem

Kopenhagen, 3.–5. september 2020 -  na festivalu notranjega oblikovanja 3daysofdesign se z razstavo The Circle (Krog) na Danskem predstavljajo tudi slovenski oblikovalci in podjetja

3daysofdesign je eden izmed vidnejših festivalov s področja sodobnega oblikovanja na Danskem in v Nordijski regiji, ki privablja zlasti strokovno javnost s področja oblikovanja iz vsega sveta. Glavni temi letošnjega festivala, kjer se slovenski oblikovalci predstavljajo drugič, sta krožno gospodarstvo in trajnostni razvoj.

Slovenska oblikovalska podjetja se predstavljajo z razstavo The Circle, torej krog, ki s svojo obliko simbolizira ponavljanje, kroženje, ponovno uporabo in recikliranje obstoječih materialov in izdelkov. Slovenska razstava je skladno z naslovno temo festivala osredotočena na družbeno odgovorno in trajnostno oblikovanje, trajnost uporabljenih materialov in reciklažo. Razstavljeni izdelki so zasnovani iz lokalno pridobljenih materialih, recikliranih materialov ali so za njihovo izdelavo uporabljene trajnostne oz. zelene tehnologije.

Razstavo The Circle, ki jo v okviru 3daysofdesign organizira slovensko veleposlaništvo v Kopenhagnu, so zasnovali v Centru za kreativnost Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani (CzK MAO). Finančno in organizacijsko jo podpirajo Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Direktorat za gospodarsko in javno diplomacijo slovenskega zunanjega ministrstva.

Slovenska podjetja, ki sodelujejo na razstavi so:  Donar, Folds, Kauch, Lepu, Ooh Noo, Sence, Tiba in GUIANA. Izbral jih je  CzK MAO, na podlagi prijav na javni poziv, ki ga je objavil SPIRIT Slovenija. Ključno vodilo pri izboru so imeli kriteriji trajnih rešitev in krožnega gospodarstva.

Prvi dan razstave, ki je bila več kot odlično obiskana, je številne mednarodne in danske novinarje nagovorila direktorica SPIRIT Slovenija Ajda Cuderman. Otvoritveni sprejem je gostila začasna odpravnica poslov na veleposlaništvu Slovenije v Kopenhagnu Mateja Kavaš, ki je v nagovoru obiskovalcem predstavila vzporednice med slovenskim in danskim okusom, ki sloni na kakovostnem in brezčasnem oblikovanju ter kakovostni izdelavi. Tako Slovenija kot Danska v zadnjih letih veliko pozornosti namenjata trajnostnim rešitvam in krožnemu gospodarstvu. Kakovostno oblikovanje prispeva, da so izdelki ne zgolj trajnostni zaradi uporabljenih materialov ampak tudi zaradi oblikovanja, ki ni omejeno s časom. Oblikovalci, ki so se udeležili razstave, so imeli priložnost predstaviti svoje unikatne izdelke, ki so plod slovenskega znanja, bogate tradicije ročne obrti v Sloveniji in razvoja inovativnih materialov.