Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
31.01.2019  

Srečanja veleposlanika Skrta s predsednico norveškega parlamenta Trøen in predsednico zunanjepolitičnega in obrambnega odbora v parlamentu Huitfeldt

Veleposlanik Edvin Skrt se je danes srečal s predsednico norveškega parlamenta (Stortinget) gospo Tone W. Trøen, s katero sta govorila o slovensko-norveških dvostranskih odnosih, medparlamentarnem sodelovanju in aktualnih regionalnih in mednarodnih temah. Veleposlanik se je v parlamentu srečal tudi s predsednico zunanjepolitičnega in obrambnega odbora Anniken Huitfeldt.


Veleposlanik Skrt je predsednici Trøen predal pismo z obvestilom o ustanovitvi Skupine prijateljstva med Slovenijo in Norveško v Državnem zboru Republike Slovenije ter poudaril pomen rednega političnega dialoga med državama tudi na parlamentarni ravni. Predsednica Trøen je izrazila interes za okrepljen dialog med parlamentoma in se zahvalila ter pozdravila predstavljena področja možnega sodelovanja, kot so zelene tehnologije, električna mobilnost, krožno gospodarstvo, digitalizcija in voda. V pogovoru z veleposlanikom je poudarila zlasti pomen izobraževanja mladih o demokratičnih procesih v vseh demokratičnih državah.

Veleposlanik in predsednica zunanjepolitičnega odbora norveškega Stortetingeta Anniken Huitfeldt sta govorila o ključnih globalnih temah, zlasti o regiji Zahodnega Balkana. Poudarjen je bil interes za dialog med odbori obeh parlamentov.