Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
20.04.2011  

Politične konzultacije Slovenije in Norveške na ravni državnih sekretarjev

Na konzultacijah so bili potrjeni dobri in prijateljski odnosi med državama. Sogovornika sta se zavzela za nadaljnjo krepitev dvostranskega sodelovanja na bilateralni ravni kot tudi v okviru mednarodnih organizacij. Obe državi si bosta prizadevali za poglobitev sodelovanja na gospodarskem področju. Norveškega kralja bo ob obisku v Republiki Sloveniji 9. maja 2011 tako spremljala številčna gospodarska delegacija.


Del pogovora je bil namenjen sodelovanju v okviru norveškega finančnega mehanizma. Ugotovila sta, da Slovenija črpa 78,1 % Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma, kar jo uvršča na drugo mesto po črpanju, od vseh 15 držav prejemnic.


Državna sekretarka je se v Oslu sestala tudi s predstavniki norveške gospodarske, obrtne in turistične zbornice Innovation Norway. S sogovorniki je spregovorila o možnostih za dodatno krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Srečala se je tudi z namestnico generalnega sekretarja norveškega ministrstva za zunanje zadeve Merethe Brattested s katero je spregovorila o enakih možnostih v norveški diplomaciji. O razvojnem sodelovanju na področju zagotavljanja enakih možnosti je državna sekretarka Benčina govorila z vodjo programov enakosti Lajlo Jakhelln.