Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
12.03.2020  

COVID-19

Ministrstvo za zunanje zadeve Slovenije je spremenilo potovalni nasvet za vse države. Objavljen je na spletni strani MZZ v rubriki Zbirka držav pri vsaki državi: https://www.gov.si/zbirke/drzave/

Ministrstvo za zunanje zadeve:
1) Odsvetuje vsa potovanja na območje celotne Italije. Slovenskim državljanom, ki so ta čas še v Italiji, svetujemo, da se na varen način in v lastni organizaciji potovanja vrnejo v domovino. Pri vračanju naj se izogibajo tveganju, ki ga lahko pomenijo postanki na potovanju. Ob vstopu v Slovenijo naj dosledno upoštevajo navodila in nasvete, ki jih za tak primer določa NIJZ na spletni strani: https://www.nijz.si/
2) Potniki, ki se iz tujine vračajo na letališča v Italiji , se v Slovenijo lahko vrnejo neposredno s teh letališč.
3) 3) Potniki, ki odhajajo v tujino z letališč v Italiji , lahko na letališče v Italiji odpotujejo neposredno. Opozarjamo, da je vedno več poletov iz Italije odpovedanih, zato svetujemo preverjanje aktualnih podatkov o konkretnem poletu neposredno pred odhodom.

Ministrstvo je podalo tudi splošni potovalni nasvet, in sicer tistim, ki se odločajo o potovanju v tujino, svetujejo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna.

Ker se stanje v Sloveniji glede koronavirus zelo hitro spreminja, navajamo koristne povezave v slovenskem in angleškem jeziku, kjer so objavljene vse aktualne informacije:
- enotno vladno spletišče, ki vsebuje vse relevantne informacije povezane z virusom covid-19, ukrepi, aktualnimi vprašanji in informacijami o situacijah v posameznih državah po svetu: https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/
- Slovenska tiskovna agencija (STA) uvaja anglešli kanal namenjen informacijam o koronavirusu: https://english.sta.si/in-focus/slovenia_vs_covid19
- VLADA RS in MZZ in MZ na svojih twitterjih sporočajo aktualne informacije in spremembe stanja v Sloveniji in tujini: @vladaSI, @GovSlovenia, @MZZRS
- Povezave do neposrednih prenosov novinarskih konferenc Vlade RS na temo kornavirusa: https://www.gov.si/neposredni-prenos/

Aktualne informacije lahko sledite tudi preko twitterja ministrstva za zunanje zadeve: https://twitter.com/MZZRS

Za zajezitve širjenja virusa COVID-19 so bili sprejeti naslednji ukrepi:
1) Na letališčih Jožeta Pučnika Ljubljana in Portorož bo v prihodnjih dneh uvedeno merjenje telesne temperature potnikov.
2) Uveden je preventivni zdravstveni nadzor na kopenski meji z Italijo.
3) Vsi potniki iz tujine, ki pridejo v Slovenijo, bodo prejeli SMS obvestila o preventivnih ukrepih na območju Slovenije.
4) Vse športne prireditve in druge prireditve z več kot 500 udeleženci bodo potekale brez občinstva, tudi pokal Vitranc in Planica.
5) Prireditve v zaprtih prostorih z več kot 100 udeleženci so prepovedane. Prepoved ne velja za nakupovalna središča, manjše lokale, poroke, pogrebe in verske obrede, velja pa npr. za kinodovorane. Inšpekcijska služba MZ bo vzpostavila nadzor nad izvajanjem teh ukrepov 24/7, ki bo lahko na terenu izdajal odločbe kršiteljem te prepovedi.
6) Šole in vrtci se s 16. 03. 2020 zapirajo.
7) Slovenija se bo pridružila skupnemu javnemu naročilu EU pri nabavi pol milijona kosov zaščitnih mask.
8) Prebivalcem na območjih Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine svetujemo opravljanje dela na domu in odsvetujemo vsa nenujna službena potovanja. Obiski pri zdravniku se izvajajo po predhodnem telefonskem dogovoru.
9) Z delom je začel delovati državni klicni center , ki je v pomoč vsem prebivalcem za podajanje informacij v zvezi s koronavirusom. Deluje vsak dan med 8.00 in 20.00 na tel št. 080 1404. V klicnem centru delujejo študenti višjih letnikov medicine, ki stroko poznajo in bodo v maksimalno možnem obsegu odgovarjali na vprašanja prebivalcev.
10) Ponovno pozivamo prebivalce in tujce, da v primeru suma na koronavirus ne odidejo neposredno na urgence, bolnišnice ali k zdravniku, ampak se po predhodnem posvetu z osebnim zdravnikom zglasijo v eni od 16 točk za testiranje po Slovenijo. Informacije o točkah za testiranje dobijo na tel. Št. 080 1404.