Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
26.02.2020  

Zunanji minister dr. Cerar na delovnem obisku na Švedskem

Stockholm, 21.–22. februar 2020 - Minister za zunanje zadeve RS dr. Miro Cerar je na povabilo švedske zunanje ministrice Ann Linde 21. februarja opravil uradni obisk na Švedskem. V okviru obiska se je srečal tako z ministrico Linde kot predsednikom parlamenta Norlénom, s katerima je govoril o pomenu evropske prihodnosti držav Zahodnega Balkana, o trajnostnem razvoju in izzivih EU v svetu. Na okrogli mizi na Švedskem institutu za mednarodne zadeve je minister s skupino švedskih izvedencev razpravljal o Zahodnem Balkanu, o vlogi EU v svetu ter odnosih s partnerji, kot so Rusija, Kitajska in ZDA. V spremstvu zunanje ministrice Linde si je v Stockholmu ogledal sedež trajnostnega urbanističnega projekta Pametno mesto Švedska (Smart City Sweden), ki ga je v sodelovanju z zasebnim sektorjem zagnala švedska vlada. 

Minister dr. Cerar se je s švedsko zunanjo ministrico Anno Linde pogovarjal o Zahodnem Balkanu, vlogi Evropske unije v svetu, odnosih med EU in Kitajsko, EU in Rusijo, kot o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU 2021. Govorila sta o možnosti konkretnega sodelovanju na Zahodnem Balkanu, zlasti pri projektu šolske in vrstniške mediacije v BIH, ki ga Slovenija od leta 2017 izvaja preko Mreže za človekovo varnost - ITF. Dotaknila sta se odnosov EU do Arktike in posledic podnebnih sprememb na območju Arktike za ves svet. Pogovarjala sta se tudi o projektih in možnostih sodelovanja v času švedskega predsedovanja OVSE in slovenskega predsedovanja Svetu EU, saj obe predsedovanji časovno sovpadata leta 2021. 

Ministra dr. Cerarja je z delegacijo v švedskem parlamentu sprejel predsednik švedskega parlamenta Andreas Norlén, s katerim sta govorila o evropski politiki do Zahodnega Balkana in o odnosih EU s Kitajsko. 

V času obiska švedske prestolnice je slovenski minister nastopil tudi na okrogli mizi, ki jo je pripravil Švedski institut za mednarodne zadeve. Minister je uglednim izvedencem različnih raziskovalnih institucij predstavil prednostne naloge Slovenije, zlasti na področju Zahodnega Balkana. Govorili so tudi o poglabljanju evropskega povezovanja ter izzivih Evropske unije v odnosih s partnericami, kot sta Kitajska in Rusija. 

Drugi dan obiska, 22. februarja, je slovenski zunanji minister dr. Cerar na rednem občnem zboru Slovenske zveze na Švedskem nagovoril slovenske rojakinje in rojake, ki prebivajo na Švedskem in se jim zahvalil za ohranjanje slovenske identitete in maternega jezika ter za njihov prispevek k bolj pristnemu in tesnejšemu povezovanju Slovenije in Švedske. Slovenska skupnost na Švedskem je ob tej priložnosti pripravila krajši kulturni program, na katerem je nastopil pevski zbor Triglav ter glasbenica in prevajalka Danni Stražar.