Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
08.11.2019  

Državniški obisk predsednika Pahorja na Norveškem

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo norveškega kralja Haralda V. 6. in 7. novembra 2019 mudil na državniškem obisku na Norveškem. Ob državniškem obisku je norveški kralj podelil predsedniku Republike Slovenije odlikovanje prve stopnje “Veliki križ norveškega kraljevega reda svetega Olava” (Grand Cross of the Royal Norwegian Order of St Olav). Gre za najvišje norveško odlikovanje, ki ga kralj podeljuje tujim državnikom ob priložnosti državniških obiskov. Predsednik Pahor je ob tem norveškemu prestolonasledniku Haakonu Magnusu vročil odlikovanje Zlati red za zasluge pri razvijanju in utrjevanju prijateljskih odnosov in sodelovanja med Republiko Slovenijo in Kraljevino Norveško ter za promocijo boja proti podnebnim spremembam, zelenega prehoda v krožno gospodarstvo in odpravo revščine.

Predsednik Pahor je po položitvi venca k spomeniku žrtvam 2. svetovne vojne ob trdnjavi Akershus obiskal norveški parlament, Storting. V pogovoru s predsednico Tone Wilhelmsen Trøen sta sogovornika potrdila odlične odnose med državama, ki ju družijo sorodni pogledi glede večine vprašanj. Izmenjala sta mnenja o politični kulturi in zaupanju ljudi v institucije na Norveškem in v Sloveniji. Glede na trend padanja zaupanja v politične institucije sta se strinjala, da si je treba toliko bolj prizadevati za transparentnost njihovega delovanja.

Predsednik republike Pahor in norveški kralj Harald v okviru obiska odprla razstavo sodobnega slovenskega industrijskega oblikovanja z naslovom »Odprti smo!« (We're open) v Kunsthall Oslo, ki je bila postavljena v sodelovanju z Centrom za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Predsednik Pahor se je nato srečal še s predsednico Vlade Kraljevine Norveške Erno Solberg, zvečer pa je v Kraljevi palači potekala svečana večerja, ki jo sta jo  ob državniškem obisku predsednika Republike Slovenije v Kraljevini Norveški gostila kralj Harald V. in kraljica Sonja.

Drugi dan obiska so predsednik Pahor in norveški kraljevi par začeli z obiskom inštituta SINTEF, ene izmed največjih evropskih neodvisnih raziskovalnih organizacij. Prisostvovali so slovensko-norveškemu poslovno-znanstvenemu srečanju na temo umetne inteligence, zelenega prehoda v krožno gospodarstvo in trajnostnih rešitev. Dogodka se je udeležilo večje število slovenskih in norveških gospodarstvenikov ter predstavnikov raziskovalnih ustanov, katerim so bili predstavljeni dosežki s področij umetne inteligence, krožnega gospodarstva in trajnostne mobilnosti.
Ob prisotnosti predsednika Pahorja in kraljevega para je bil sklenjen memorandum o sodelovanju med inštitutom SINTEF in Inštitutom Jožef Stefan, ki sta ga podpisala direktor IJS prof. dr. Jadran Lenarčič in direktorica SINTEF Alexandra Bech Gjørv.

V drugem delu obiska sta predsednik Pahor in kralj Harald obiskala skakalnico Holmenkollen ter v tamkajšnjem smučarskem muzeju odprla razstavo Slovenska alpska arhitektura 2008-2018, katere del je tudi Nordijski center v Planici. Namen razstave je povezati sodelovanje med arhitekti obeh držav in demonstrirati močno vez, ki jo med državama pomenijo nordijski športi. Razstava je nastala v sodelovanju z muzejem na Holemenkollnu, galerijo Dessa iz Ljubljane in Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani.

S postavitvijo slovenskega čebelnjaka, ki ga je predsednik Pahor podaril gostitelju, je bil poudarjen pomen trajnostnega razvoja, čebel in drugih opraševalcev, čemur tudi Norveška pripisuje velik pomen in je nedavno sprejela posebno strategijo na tem področju. Čebeljnak bo postavljen na strehi norveške poslovne šole.

Predsednik Pahor je zvečer v Gamle Logen za kraljevo družino, diplomatski zbor in slovensko skupnost na Norveškem gostil poseben večer posvečen promociji slovenskega turizma, ki ga je prestavila direktorica slovenske turistične organizacije Maja Pak. Nato pa je sledil jazz koncert slovensko-norveške zasedbe Žan Tetičkovič ensemble feat. Eivind Opsvik. Za odlično promocijo slovenske kulinarike je poskrbel Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, dvorec Zemono.