Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
22.05.2018  

Udeležba veleposlanika in soproge na 45. vseslovenskem romanju in srečanju Slovencev za Binkošti v Vadsteni na Švedskem

Veleposlanik in soproga sta se 19 maja 2018 na povabilo slovenske katoliške misije na Švedskem in župnika gospoda Podvinskega letos, ko veleposlanik zaključuje mandat, še zadnjič udeležila vseslovenskega srečanja za  Binkošti v Vadsteni.  Veleposlanik in soproga sta se udeležila svete maše, ki jo je vodil nadškof Turnšek, in birmanja ter procesije, ki je vodila do zgodovinske katedrale v Vadsteni in do parka, kjer je posajena slovenska lipa.
Veleposlanik Kajzer je številčno slovensko skupnost nagovoril ob slovenski lipi v Vadsteni, ki letos obeležuje 20 let od posaditve. V nagovoru je izpostavil pomen medsebojnega spoštovanja in zaupanja ki krepi pripadnost do domovine in poglablja notranjo povezanost Slovencev v domovini in po svetu. Ob tem se je zahvalil Slovencem na Švedskem, ki so najboljši ambasadorji naše domovine, in, ki skozi ohranjanje jezika, kulture in običajev tudi gojijo močno vez in ljubezen do naše domovine Slovenije. 
Ob nagovoru je dejal, da naj slovenska lipa, ki je simbol slovenstva še krepi korenine, ki jih je pognala v zadnjih 20 letih,  in naj zeleni  tudi za krepitev prijateljstva in sodelovanja med Slovenijo in Švedsko. Ob tem je veleposlanik na kratko spregovoril tudi o Svetovnem dnevu čebel, ki nosi posebno sporočilo povezano tako s prispevkom znanih Slovencev kot je bil naš rojak Anton Janša, ki je umetnost čebelarstva širil tudi na Dunaj, in s pomenom ohranjanja in zaščite polinatorjev, saj brez čebel ne bi bilo življenja.
V popoldanskem delu sta se veleposlanik, ki sta mu vodja slovenske katoliške misije in predsednik Slovenske zveze na Švedskem izrekla zahvalo za sodelovanje ob zaključku mandata, in soproga, udeležila še kulturnega programa ter srečanja, kjer je zelo doživeto nastopil slovenski mešani pevski zbor iz Moersa v Nemčiji.