Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
12.06.2017  

Uradni obisk predsednice parlamenta Finske v Sloveniji

Na uradnem obisku v Sloveniji se je v prejšnjem tednu mudila predsednica parlamenta Finske gospa Maria Lohela. Obisk, kjer je bil v stalnem spremstvu na strani slovenske delegacije tudi veleposlanik Kajzer je potekal v letu 2017, ko Slovenija in Finska obeležujeta 25 let od sklenitve diplomatskih odnosov, in ko Finska obeležuje 100 let državnosti. V tem duhu je v prostorih predstavništva Evropske komisije v Ljubljani tudi potekalo odprtje razstave Pro-Finlandia.


Ob uradnem obisku se je finska predsednica parlamenta z delegacijo v Sloveniji sestala z gostiteljem predsednikom Državnega zbora, obenem pa sta visoko gostjo na vljudnostni obisk sprejela tudi predsednik države ter predsednik vlade. Predsednica parlamenta je v spremstvu dveh finskih parlamentarcev predstavnikov tako vladajoče koalicije kot opozicije opravila daljše vsebinske pogovore tako s predsednikoma Odbora za zunanjo politiko in Odbora za EU zadeve ter s predstavniki poslanskih skupin, obenem pa se je srečala z županom Ljubljane ter v okviru poudarka krepitvi gospodarskega sodelovanja in investicij med državama  obiskala podjetja Steklarna Rogaška, ki je v lasti finskega podjetja Fiskars.

 
Pogovori s finsko sogovornico so potekali v zelo odprtem in sproščenem vzdušju in sogovorniki, ki so se strinjali z oceno odličnih in partnerskih dvostranskih odnosov med državama, so izmenjali stališča glede vseh relevantnih evropskih in mednarodnih tem kjer je finska stran, ki v letošnjem letu predseduje Arktičnemu svetu predstavila tudi sodelovanje na območju Arktike ter znotraj t.i. nordijsko-baltske regije. Poglobljeni pogovori v Državnem zboru so pri tem pokazali na interes za nadaljnjo krepitev sodelovanja kjer je finska stran med drugim izrazila povabilo za vključitev slovenskih parlamentarcev v delovanje parlamentarne mreže EPTA za ocenjevanje vplivov različnih tehnologij  http://www.eptanetwork.org/


Slovenska stran pa je med drugim izrazila interes za podrobnejšo seznanitev z modelom delovanja Odbora za prihodnost, ki znotraj finskega parlamenta na nadstrankarski platformi obravnava teme, ki so strateškega pomena za prihodnost Finske in finskega naroda.


Obisk, ki sta ga obe strani ocenili kot izjemno uspešnega je utrdil partnerske odnose med državama, obenem pa je na vseh obravnavanih temah potrdil tudi interes obeh strani za še več sodelovanja na evropski ravni. Pri tem je obisk pokazal še na veliko neizkoriščenih priložnosti za okrepitev sodelovanja tudi na lokalni in medmestni ravni ter na gospodarskem področju, kjer bi lahko v prihodnje nedvomno v še večji meri izkoristili tudi finske gospodarske reformne izkušnje ter druge uspešne modele npr. na področju izobraževanja, ki jih je razvila Finska, in ki krepijo konkurenčne prednosti in zagotavljajo razvoj in blaginjo za Finsko.