Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
28.05.2019  

Slovenski oblikovalci v Kopenhagnu na 3daysofdesign

Kopenhagen, 23. – 25. maj 2019 -  V sklopu mednarodne prireditve 3daysofdesign se je v danski prestolnici na razstavi z naslovom "NARAVA – designed in Slovenia" prvič predstavila Slovenija s predstavniki devetih podjetij s področja oblikovanja.

Prireditev 3daysofdesign je v danski prestolnici potekala šesto leto zapored. Letos se je na številnih lokacijah v mestu predstavilo več kot 150 mednarodno uveljavljenih kot tudi novih oblikovalskih znamk. Na prireditvi je sodelovalo tudi devet veleposlaništev, med njimi Veleposlaništvo Slovenije, ki je k sodelovanju povabilo oblikovalce iz Slovenije. Izbor slovenskih razstavljavcev je pripravila danska kuratorka Brigitta Nellemann, ki je v povezano celoto združila dosežke slovenskega oblikovanja. 

Na razstavnem prostoru na naslovu slovenskega veleposlaništva na Danskem (v galeriji Sunday S) so se predstavili naslednji slovenski oblikovalci:

Kobeiagi Kilims – startup podjetje prijateljic Ivane Blaž in Nine Mršnik, ki proizvaja in oblikuje čilim, ročno stkano volneno preprogo iz 100 % volne, ki je tudi krasila razstavni prostor v Kopenhagnu. Tradicionalne vzorce sta zamenjali za nove, sveže, moderne vzorce, ki so primerni za vse populacije in popestrijo vsak prostor, ne glede na njegov notranji dizajn. 

Kubus Interier - Leta 2010 je Kubus predstavil lastno blagovno znamko svetilk iz lesa. Zbirka temelji na modelih, ki sta jih oblikovala Nives Kalin Vehovar in Franci Vehovar na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja. Zaradi intenzivnih proizvodnih tehnik, luči niso bile nikoli množično proizvedene, na razstavi so se predstavili s tremi svetili iz kolekcije SENCE.

LesnaVesna - LesnaVesna je oblikovalski studio, ustvarjen s strastjo do lesa in narave. Za blagovno znamko stojita Eva Štrukelj in Ignacio Lopez, arhitekta, ki oblikujeta notranjo opremo, pohištvo po meri ter majhne lesene predmete, ki bogatijo vsakdanje življenjsko okolje. V galeriji sta predstavila tri unikatne luči.

LLEESS - LLEESS združuje svež dizajn sodobnega načina življenja z naravo, v Kopenhagnu je Jan Petrič predstavil dva Poonto Barcelona obešalnika. Navdih črpa iz elementarnega pravila preprostosti narave, zato je tudi ključ pri oblikovanju izdelkov preprostost. Maksima »manj je več« je pravilo, po katerem izdelujejo mize, obešalnike in ostale lesene izdelke.

Noordung - Osnovni produkt Noordunga je luksuzno, pametno urbano električno kolo. Srce električnega kolesa Noordung je Boombox - naprava, ki združuje Li-ionske baterije, dva visokokakovostna zvočnika, USB polnilnik in senzor kakovosti zraka. S to globalno inovacijo Noordung vstopa na področja skrbi za okolje in podatke o onesnaževanju mestnih območij.

OLI -  Mlada industrijska oblikovalka Veronika Rožmanc se je uvrstila na lestvico desetih najbolj perspektivnih oblikovalcev s svojim multifunkcionalnim šotorom. Gre za otroški šotor v obliki kita, ki skrbi za lepše in čistejše okolje. Izdelek se lahko spremeni v spalno vrečo, notranje stene šotora pa se lahko poriše in nato tudi brez težav počisti.

Ooh noo - Ooh noo je majhna ekipa oblikovalcev in ustvarjalcev z velikimi sanjami o tem, kako izboljšati življenja otrok, družin in prijateljev z visoko kakovostnimi, dolgotrajnimi in nagrajenimi izdelki, ki jih je ustvarila čista ljubezen. Zbirka ooh noo je bila zasnovana s strani staršev, ki želijo obdati svoje otroke in sebe z lepimi, dobro izdelanimi predmeti, v danski prestolnici so se predstavili z igračo otroški voziček.

PIKKA - Pikka je blagovna znamka, proizvodna linija arhitekturnega studia Raketa, ki sta jo ustanovila arhitekta Katjuša Kranjc in Rok Kuhar ter jo poslala v orbito, da bi vdihnila življenje privlačnim novim izdelkom. Vsi predmeti imajo čiste linije, so fino izdelani iz visokokakovostnih materialov. Izdelek, s katerim sta predstavila blagovno znamko, je viseča polička Circulum Wave.

Vulgaris WOODCUT  - VULGARIS WOODCUT je serija ročno izdelanih edinstvenih predalnikov. Sodobne čiste linije so združene s tradicijo najstarejše grafične tehnike - lesoreza. Izdelava vsakega posameznega predala se začne z ročno rezanim lesorezom češnje, ki se nato natisne na tradicionalen način - z žlico - v omejeni seriji petih odtisov.

Na uradnem odprtju slovenskega razstavnega prostora je številne zbrane pozdravil veleposlanik Iztok Grmek, vodja Sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje slovenskega zunanjega ministrstva. V svojem nagovoru je poudaril pomen kreativnih industrij za slovensko izvozno usmerjeno gospodarstvo in prodornost slovenskih oblikovalcev v svetu, pri čemer imajo odločno podporo tako zunanjega kot gospodarskega ministrstva in agencije SPIRIT. Pozdravil je pogosto uporabo lesa slovenskih oblikovalcev in ob tem dodal, da so številna slovenska podjetja prejemniki prestižne oblikovalske nagrade Red Dot Award, med njimi tudi nekateri razstavljavci, ki so se predstavili na 3daysofdesign v Kopenhagnu.

Veleposlaništvo Slovenije na Danskem so pri pripravi prestavitve slovenskega oblikovanja na prireditvi 3daysofdesign podprli javna agencija SPIRIT, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstvo za zunanje zadeve.