Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
23.10.2009  

Razstava o podnebnih in okoljskih izzivih držav članic OZN v Kopenhagnu

Dne 23.10.2009 je bila v Mestni hiši Frederiksberg v Kopenhagnu v organizaciji KUKS (Cultural Confederation for Foreign Societies) odprta razstava o podnebnih in okoljskih izzivih držav članic OZN z naslovom »KUKS International Exhibition on National Climate and Environment Challenges«.

Z organizacijo razstav in drugih prireditev držav članic OZN konfederacija KUKS vsako leto obeleži dan OZN (24. oktobra). Tema letošnje razstave je zaradi svetovne podnebne konference COP15, ki bo decembra potekala v Kopenhagnu, osredotočena na okoljske in podnebne izzive držav članic OZN. Veleposlaništvo RS Kopenhagen se je pri slovenskem razstavnem eksponatu osredotočilo na problematiko postopnega tanjšanja in krčenja slovenskih ledenikov, ki nazorno odražajo skupni učinek vseh vremenskih spremenljivk. V tem okviru smo s slikovnim gradivom predstavili postopno krčenje površine Triglavskega ledenika v obdobju od leta 1934 do leta 2009. 


      

Veleposlaništvo RS Kopenhagen je eksponat pripravilo s pomočjo Ministrstva za okolje in prostor RS. Za slikovno gradivo je poskrbel Miha Pavšek, skrbnik arhiva na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU v Ljubljani.