Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
20.09.2012  

Obisk slovenskih dijakov in maturantov na Danskem

Skupina 41 slovenskih dijakov in maturantov iz slovenskih srednjih šol je v organizaciji Društva slovensko-danskega prijateljstva od 7. do 15. septembra ponovno obiskala Dansko. Letošnji obisk na Danskem predstavlja že 16. vseslovensko šolsko ekskurzijo na Dansko, ki jo društvo vsako leto organizira za najboljše slovenske dijake in maturante.   

Slovenci poslušajo pesmi Toneta Pavčka

Dijake so spremljali g. France Benedik, predsednik Društva slovensko-danskega prijateljstva, ga. Nataša Benedik, zborovodja ga. Ana Černe, g. Mitja Gregorič in ga. Polona Avsenak. Slovenski dijaki so svojim vrstnikom v danskih šolah predstavili Slovenijo z besedo, pesmijo, sliko in s ponudbo tipičnih slovenskih kulinaričnih dobrot.

Dijaki pojejo slovensko himno

V okviru svoje ekskurzije na Danskem so dijaki 13. septembra obiskali tudi slovensko veleposlaništvo, kjer jih je sprejel veleposlanik g. Bogdan Benko s soprogo Slavico in s sodelavci. Ob tej priložnosti so udeleženci obudili spomin na Igorja Grudna, slovenskega novinarja in urednika, ki je bil pobudnik ustanovitve Društva slovensko-danskega prijateljstva in ga je tudi vodil deset let.

Sprejem na Veleposlaništvu RS - veleposlanik Bogdan Benko s soprogo Slavico Benko

Ob zaključku svoje ekskurzije na Danskem, 14. septembra, so slovenski dijaki na višji šoli za informatiko in dizajn KEA v Kopenhagnu, pripravili slovenski večer, posvečen Tonetu Pavčku, slovenskemu pesniku, esejistu in uredniku, ki je preminul preteklo leto. Slovenskega večera na višji šoli KEA se je udeležilo več kot 40 Slovenk in Slovencev živečih na Danskem.