Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
03.05.2012  

Slovenistična knjižnica Filološke fakultete v Vilni prenovljena in obogatena

Kot smo lani maja in septembra že poročali, se je namestnica veleposlanika RS v Kopenhagnu, mag. Stanka Tadin, meseca maja 2011 udeležila Slovenskega vikenda v Vilni, ki ga je že 7. po vrsti organizirala Filološka fakulteta, Katedra za slovenistični študij v Vilni.

Nad njihovim znanjem in zagnanostjo pri učenju je bila navdušena, prav tako pa tudi nad lektorico slovenskega jezika prof. Laro Pižent in vodjo slovenističnega študija dr. Jeleno Konickajo, ki s svojim znanjem in odnosom delata čudeže. V želji pripomoči k izboljšanju pogojev za študij, se je odločila in pisala skupini prijateljev ter s tem nezavedno sprožila mednarodno akcijo pod naslovom Bi podaril/a knjigo.

Skromna ideja zbiranja knjig je prerasla v mednarodno akcijo. Odziv je bil neverjeten in je segal preko meja domovine. Vsaka knjiga je imela svojo pot in svojo zgodbo, saj so na fakulteti pričeli dobivali pakete slovenskih knjig iz različnih držav.

Dr. Renata Zadravec Pešec z Instituta informacijskih znanosti v Mariboru je tako zapisala, kako je pismo priromalo do nje: "Pred slabim mesecem me je doseglo elektronsko sporočilo neznane avtorice. V svetu prepletenih socialnih mrež je moja prijateljica poslala meni, kar je prejela od nekoga drugega. In jaz sem e-pošto poslala vsem svojim sodelavcem ..."

Prostorska stiska v knjižnici je bila že pred akcijo velika, z novimi knjigami, ki so prihajale na naslov fakultete, pa so morali zaprositi za nove police, ki so jih tudi prejeli, za kar je zaslužen dekan Filološke fakultete v Vilni, doc. dr. Antanas Smetona. Knjige so dobile svoje mesto, obenem pa je bila to dobra priložnost, da so končno knjižnico preuredili in obnovili.

Slika:študenti slovenskega jezika, dr. Jelena Konickaja in prof. Lara Pižent pred novimi policami s knjigami

Knjige so pošiljali tako posamezniki (med drugim tudi pisatelji, profesorji itd.) kot tudi knjižnice, ministrstva, veleposlaništva itd.

Knjižnica je tako bogatejša za nekaj več kot 400 knjig, skupaj s knjigami pa so prišla tudi pisma s pozdravi. Meta Žgur iz Loža je v svojem pismu lepo zapisala, kaj ji pomeni knjiga: "Bila sem v dilemi, katere knjige naj izberem. Sama zelo rada kupujem knjige, saj želim dobro knjigo imeti doma, da jo lahko kadarkoli odprem in prelistam. Na vsako knjigo se potem tudi navežem, saj ima vsaka drugačen vonj in drugačno zgodbo." 

Na tem mestu se tako Filološka fakulteta kot veleposlaništvo in mag. Stanka Tadin osebno zahvaljujemo prijateljem in sodelavcem ter vsem ljubiteljem knjige, za podporo ideji in tako velik odziv.

Filološki fakulteti, Katedri za slovenistični študij Filološke fakultete v Vilni pa želimo še mnogo študentov, ki se bodo tako srčno učili slovenskega jezika in upamo, da bo ta dogodek tudi dobra motivacija za vpis nove generacije študentov slovenščine na Univerzi v Vilni v naslednjem študijskem letu 2012/2013.

 Donatorji:

Denis Poniž

Milan Vincetič

Peter Rezman

Ifigenija Simonović

Boris Pintar

Dr. Blaž Mesec

Dr. Maca in Savin Jogan

Dr. Darko Ogrin

Marjana karer

Igor Lavž

Katarina Fras

Meta Žgur

Miran Lazar

Zdenka Koritnik

Ajda Cimperman

Knjižnica Bena Zupančiča Postojna

Knjižnica Jožeta Mazovca

Mestna knjižnica Ljubljana

Diplomatska knjižnica MZZ RS

Veleposlaništvo RS v Moskvi

Društvo slovenskih pisateljev

Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje

Institut informacijskih znanosti