Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
09.01.2012  

Danska prevzela predsedovanje Svetu EU

Predsednica danske vlade Helle Thorning-Schmidt, ministrica za gospodarstvo Margrethe Vestager, zunanji minister Villy Søvndal in minister za evropske zadeve Nicolai Vammen so 6. januarja na tiskovni konferenci v Kopenhagnu javno predstavili program danskega predsedovanja.

Dansko predsedstvo Svetu EU, ki poteka v času, ko se EU sooča z velikimi izzivi nadaljnje evropske integracije, je v svojem programu v ospredje postavilo naslednja prioritetna področja:

  • odgovorno Evropo, ki predstavlja vse aktivnosti, povezane evropsko dolžniško krizo, kjer velja posebej izpostaviti pogajanja o bodočem večletnem finančnem okvirju za obdobje po letu 2013;
  • dinamično Evropo, ki predstavlja nadaljevanje razvoja enotnega trga z namenom, da se doseže polni potencial gospodarske rasti;
  • zeleno Evropo kot prikaz, da lahko gresta ekonomska rast in varstvo okolja z roko v roki;
  • varno Evropo kot sklop aktivnosti, ki v globaliziranem svetu v okviru zagotavljanja varnostni evropskim državljanom terjajo čezmejno sodelovanje.

Več informacij o predsedovanju Danske Svetu EU je dosegljivih na uradnih straneh danskega predsedstva: http://eu2012.dk/.