Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
22.11.2011  

Slovenska stol in miza REX razstavljena v Designmuseum Danmark v Kopenhagnu

Veleposlaništvo RS v Kopenhagnu je v okviru obeležitve 20. obletnice samostojnosti Slovenije 21. novembra 2011 organiziralo prireditev v Designmuseum Danmark v Kopenhagnu, na kateri je g. Tomaž Sešlar, direktor Impakta Les d.o.o., danskemu muzeju podaril garnituro izdelkov znamke REX.

 

 

V nagovoru zbranim gostom je Bogdan Benko, veleposlanik RS na Danskem, izpostavil zadovoljstvo, da je vrhunski dosežek slovenskega dizajna, ki ga predstavlja stol REX oblikovalca, arhitekta, profesorja in inovatorja Nika Kralja, dobil svoje mesto v stalni zbirki eminentnega Designmuseum Danmark, ki je bil ustanovljen leta 1890 in je največji muzej danskega in mednarodnega dizajna v Skandinaviji.

 

Ob prevzemu darila je Christian Holmsted Olesen, kurator Designmuseum Danmark, v svojem zahvalnem nagovoru med drugim dejal, da je Niko Kralj oblikoval stol REX leta 1952, istega leta, ko je znani danski oblikovalec Arne Jacobsen ustvaril svoj znameniti Ant (Mravlja) stol. Poudaril je, da bi stol REX moral biti že zdavnaj v muzejski zbirki in izrazil je zadovoljstvo, da bo od sedaj naprej Kraljev stol REX, ki je pomemben slovenski mejnik v zgodovini mednarodnega dizajna, končno na ogled številnim obiskovalcem Designmuseum Danmark v Kopenhagnu.