Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
28.10.2011  

PRVA PREDSTAVITEV SLOVENSKE GLASBE NA SEJMU WOMEX

Womex ali "World Music Expo" je mednarodni projekt za podporo in razvoj "glasb sveta", katerega največji dogodek je vsakoletni sejem. Prvi sejem je bil leta 1994 v Berlinu, od takrat pa se vsakih nekaj let seli v drugo evropsko prestolnico. Leta 2009 so za organizacijo sejma kandidirali kulturni akterji mesta Kopenhagen na Danskem, ki bodo letos še zadnjič v triletnem ciklu gostili "world music" srečanje.

Sejem vsako leto poteka konec oktobra in združuje stojnice s predstavitvami najrazličnejših glasbenih organizacij ter konference, koncerte, filmske predstave in podelitve nagrad (vse skupaj več kot 50 dogodkov). Vsako leto se sejma udeleži več kot 2000 delegatov in 1000 podjetij, okoli 600 založnikov in distributerjev, preko 700 menedžerjev in producentov, okoli 900 organizatorjev festivalov in okoli 400 novinarjev ter predstavnikov medijev iz več kot 90 držav.

Prvič se je sejma udeležil tudi Slovenski glasbeno informacijski center – SIGIC, ki si prizadeva za celostno predstavitev slovenske etno glasbe, njenih avtorjev in izvajalcev. Na sejmu predstavljajo tudi svojo novo kompilacijo Etno: Glasbene poti – po dolgem in počez / Music Routes – Highways and Byways, Slovenia 2011.

Prvo predstavitev Slovenije na Womexu je zaznamoval posebni dogodek. SIGIC je namreč skupaj s kolegi iz Avstrije in Švice pripravil sprejem za profesionalne udeležence, "Meet Austria, Slovenia in Switzerland", na katerem so sodelovali tudi diplomatski predstavniki vseh treh držav. Slovenijo je predstavljal g. Bogdan Benko, veleposlanik RS na Danskem. Srečanje, ki je potekalo v prostorih sejma v četrtek, 27. oktobra, je ponudilo dobro priložnost za okrepljeno mreženje med profesionalnimi udeleženci sejma in poglabljanje mednarodnih vezi.