Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
10.11.2010  

Zakonodajni referendum o Zakonu o Radioteleviziji Slovenije

Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z Državno volilno komisijo obvešča, da je razpisan zakonodajni referendum o Zakonu o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-2). Odlok Državnega zbora Republike Slovenije o razpisu referenduma najdete tukaj.

Za dan glasovanja na referendumu je določena nedelja, 12. decembra 2010.

Državljani Republike Slovenije, ki so vpisani v evidenco volilne pravice državljanov Republike Slovenije in nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije, bodo vpisani v volilni imenik, ki bo sestavljen za območje jurisdikcije diplomatsko-konzularnega predstavništva.

Postopek uresničevanja volilne pravice pri referendumu je nekoliko drugačen kot pri volitvah, saj Državna volilna komisija ne bo po uradni dolžnosti poslala volilnega gradiva po pošti.

Na referendumu bo možno glasovati na naslednje načine:

a) 12. decembra 2010 na volišču na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Kopenhagnu, ki bo odprto med 9. in 17. uro. S seboj morate imeti dokument, na podlagi katerega bo mogoče ugotoviti vašo istovetnost.

b) V kolikor se 12. decembra 2010 ne morete udeležiti glasovanja na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, lahko glasujete:

– po pošti, vendar morate na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, SI-1000 Ljubljana, Slovenija, do 27. novembra 2010 poslati zahtevek, da želite glasovati po pošti. Zahtevek mora vsebovati vaše osebne podatke (ime in priimek, datum rojstva, naslov prebivališča, poštni podatki). Zahtevek lahko pošljete tudi po faksu na ++ 386 1 4331 269 ali skenirano po elektronski pošti na rvk(at)gov.si,  pri čemer velja rok prispetja;

– na volišču na območju Republike Slovenije, vendar morate ta svoj namen sporočiti Državni volilni komisiji ali okrajni volilni komisiji, na območju katere boste glasovali, najpozneje do 9. decembra 2010.

Obrazci za vložitev zahtevka za glasovanje po pošti oziroma na volišču na območju Republike Slovenije so na voljo na spodnjih povezavah ter na spletni strani Državne volilne komisije, kjer si lahko ogledate tudi vsebino zakona, o katerem se odloča na referendumu.

Obrazec za glasovanje po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, za volivce, ki imajo začasno prebivališče v tujini.