Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
19.05.2017  

Udeležba veleposlanika na slovesnostih ob norveškem nacionalnem prazniku v Oslu

Veleposlanik Kajzer se je v Oslu ob priložnosti praznovanja norveškega nacionalnega praznika Dneva ustave, udeležil srečanja diplomatskega zbora z norveškim zunanjim ministrom, kjer je v imenu Slovenije tudi prenesel iskrene čestitke ob častitljivi 203-obletnici sprejema prve Ustave Norveške. V zlato knjigo v kraljevi palači je v imenu Slovenije zaželel blaginjo Norveški in dodal iskreno željo, da se krog prijateljstva in razumevanja med slovenskim in norveškim narodom v prihodnje še okrepi.


Norvežani sicer vsako leto 17. maja  praznujejo dan neodvisnosti, ko so  s sprejemom prve Ustave leta 1814 postali neodvisen narod, formalno suverenost pa so dosegli leta 1905. Kraljeva družina, na čelu s kraljem Haraldom V, je tudi letos z balkona kraljeve palače pozdravila sprevod osnovnih šol v katerem je letos sodelovalo kar 64.000 otrok iz 120 šol z območja prestolnice Oslo. Norvežani na ta način izkažejo domoljubna čustva in pripadnost norveški državi, in na zgovoren način pokažejo, da prihodnost Norveške zagotavljajo in ustvarjajo prav otroci in mladina.  


Veleposlanik Kajzer se je ob priložnosti obiska udeležil tudi srečanja vodij tujih diplomatskih misij z ministrom za zunanje zadeve ki je potekalo v sredo 17 maja 2017 v jutranjih urah. Pogovor je potekal o evropskih in vseh ostalih aktualnih multilateralnih temah. 


Na svečanem sprejemu v vladni hiši, po končani paradi je veleposlanik Kajzer zunanjemu ministru Brendeju osebno čestital ob tej častitljivi obletnici, in izrazil pričakovanje njegovega obiska v Sloveniji, kar bi dalo še posebno pozornost obeležitvi 25 let diplomatskih odnosov med državama, in bi okrepilo naša prizadevanja, po nadaljnjem poglabljanju sodelovanja med državama, kjer ima pomembno vlogo tudi pro-aktivno delovanje slovenskega konzulata na čelu s častnim konzulom, ki je bil odprt leta 2015.