Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
15.05.2017  

Srečanje veleposlanika z vodstvom mesta Odense in udeležba na Evropskem poslovnem forumu Thinkers50

Veleposlanik Kajzer se je v okviru aktivnosti gospodarske diplomacije in v smeri  krepitve sodelovanja na lokalni ravni med Slovenijo in Dansko srečal z županom mesta Odense Petrom Rahbaekom Juel-om, in z direktorjem znotraj mestne uprave za razvoj gospodarstva ter investicije Joostom Nijhofom.

V pogovoru z županom Juelo-om in direktorjem Nijhofom je veleposlanik Kajzer spregovoril o 25 letnici sklenitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Dansko in na splošno predstavil zelo pozitivno sliko sodelovanja med Slovenijo in Dansko.

Sodelovanje med državama, ki sta partnerki v EU in NATO  se je v zadnjem obdobju posebej okrepilo na gospodarskem področju. V tem kontekstu je veleposlanik predstavil digitalizacijo in inovacije ter neposredne investicije kot področja, kjer imamo med drugim interes za nadaljnjo krepitev sodelovanja, obenem pa je predstavil tudi interes slovenskih izvoznikov iz različnih panog, tudi iz področja lesno-predelovalne, prehrambne industrije in vinarjev, za krepitev prisotnosti na Danskem. 

Župan mesta Odense in direktor za gospodarsko sodelovanje sta v pogovoru predstavila ambiciozen gospodarski razvoj tega tretjega največjega mesta na Danskem, ki ima več kot 200,000 prebivalcev. Mesto nadaljuje z infrastrukturnim projekti, kjer bo skozi mesto kmalu (ponovno po mnogih letih) zapeljal tramvaj.

Sicer je glavna konkurenčna prednost tega univerzitetnega mesta, da ima 180 različnih programov univerzitetnega izobraževanja, in da je na Danskem že prevzelo primat centra za razvoj robotike ter rešitev na področju dronov in t.i. tehnologije IT za podporo blaginji  Pri tem sta oba sogovornika pozdravila izrazila interes za okrepitev sodelovanja ter pripravljenost, da se gospodarske subjekte iz mesta Odense in širše iz otoka Fyn povabi k sodelovanju s slovenskimi partnerji.

Veleposlanik Kajzer se je v sklopu obiska v Odenseju in na Jutlandiji sestal še z predstavniki posameznih danskih podjetij s katerimi smo navezali stik z namenom, da se vzpostavi sodelovanje s slovenskimi podjetji. V popoldanskih urah pa se je na povabilo župana udeležil Evropskega poslovnega foruma Thinkers50, ki je to leto potekal v Odenseju. V tem kontekstu je potekal pogovor s profesorjem Michaelom Porterjem iz Poslovne šole Harvard in sicer na temo krepitve t.i. socialne komponente visoko konkurenčnih podjetij v družbi.

Gre za holistični pristop in koncept t.i. Shared Value oz. Positive sum competition , ki so ga že prevzela nekatera vodilna mednarodna podjetja med drugim tudi danski NovoNordisk in Maersk. Pristop presega t.i. pristop korporativne socialne odgovornosti podjetij, in bi lahko po oceni priznanega profesorja lahko vzpostavili kot nov standard, ki bi pripomogel k višji ravni vključitve socialnih vidikov v vse hitrejšem procesu globalizacije, pri čimer podjetja, ki edina ustvarjajo novo in dodano vrednost ter "bogastvo", še vedno delujejo po principu dobičkonosnosti.

Thinkers 50 je platforma, ki je bila vzpostavljena leta 2001 in po oceni mednarodnih strokovnjakov predstavlja dopolnitev vsakoletne konference v Davosu oz. Thinkers 50 mnogi imenujejo "Davos poslovnega razmišljanja" http://thinkers50.com/