Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
24.02.2017  

Politične konzultacije med Slovenijo in Švedsko v Stockholmu

Veleposlanik Kajzer je danes dne 23. februarja 2017 spremljal državno sekretarko Sanjo Štiglic, ki se mudila v Stockholmu na političnih konzultacijah z ministrico za EU zadeve in trgovino v Ministrstvu za zunanje zadeve Kraljevine Švedske Ann Linde. Državna sekretarka se je sestala tudi z Johanom Kraftom, vodjem Sekretariata za EU zadeve in vodjem task force za Brexit v kabinetu predsednika vlade Kraljevine Švedske.

Državna sekretarka Štiglic in državna ministrica Linde sta odnose med Slovenijo in Švedsko ocenili kot odlične, prijateljske ter brez odprtih vprašanj. Izražen je bil vzajemen interes za krepitev dvostranskega dialoga in sodelovanja na vseh področjih ter za nadaljnje poglabljanje sodelovanja na visoki ravni, tudi v luči letošnje 25. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama.

Državna sekretarka Štiglic je s sogovorniki spregovorila tudi o aktualnih vprašanjih EU, med katerimi so bila v ospredju vprašanja prihodnosti EU, izstop Združenega kraljestva iz EU ter nadaljnja širitev EU na Zahodni Balkan. Govora je bilo tudi o trgovinski politiki EU in prihodnosti prostotrgovinskih sporazumov. Sogovornici sta prav tako poudarili pomen skupnega pristopa k upravljanju migracij in zagotavljanju stabilnosti in varnosti v Evropi.

Veleposlanik Kajzer se je ob tej priložnosti sestal še z vodjo službe za mednarodno sodelovanje v Riksdagu, parlamentu Švedske, kjer je beseda tekla o prioritetah medparlamentarnega sodelovanja, in kjer je veleposlanik Kajzer sogovornikom ponovil odprto povabilo predsedniku Riksdaga, švedskega parlamenta za obisk Slovenije s strani predsednika Državnega zbora.