Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
14.02.2017  

Veleposlanik Kajzer izročil priznanje HORUS 2016 za družbeno odgovornost dr. Križu, častnemu konzulu Slovenije na Švedskem

Veleposlanik Kajzer je ob robu obeležitve slovenskega kulturnega praznika Prešernovega dne, ki smo ga praznovali v petek, 3. februarja 2017,  v prostorih ambasade dr. Dariju Križu, slovenskemu častnemu konzulu na Švedskem v mestu Lund, svečano izročil plaketo Horus 2016. Nagrade vsako leto podeljuje Inštitut za razvoj družbene odgovornosti. Veleposlanik Kajzer je v zahvalnih besedah posebej izpostavil aktivnosti častnega konzula, ki je kot podjetnik in družinski človek skozi družbeno zavzeto in pošteno delo izjemno spoštovan na Švedskem, obenem pa se zelo trudi za krepitev sodelovanja med slovensko skupnostjo in za ohranjene ter razvoj slovenskega jezika in kulture na območju kjer deluje.  

Po besedah Inštituta, družbena odgovornost sicer pomeni mnogo več od gole dobrodelnosti. Je predvsem poštenost brez zlorabe in preko meja, ki jih zahteva zakonodaja. Je 'odgovornost posameznika, da pozitivno vpliva na družbo, na ljudi in naravo. Namen nagrad Horus je pospeševati dobro prakso, iskati rešitve za odpravljanje slabe ter s povezovanjem krepiti odgovornost slovenskega gospodarstva, pa tudi drugih področij.'

Nagrade Horus je bila podeljena osmič. Podeljuje se v več kategorijah, letos prvič tudi kategoriji Slovenci v zamejstvu in po svetu, ki se podeljuje v sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Naše veleposlaništvo je za nagrado predlagalo dva kandidata, in sicer kot rečeno dr. Daria Križa, častnega konzula na Švedskem v mestu Lund in pa gospo Andrejo Valtanen, ki je znana podjetnica na Finskem in zelo družbeno dejavna, posebej pa se trudi za krepitev sodelovanja med slovensko skupnostjo, kjer deluje v izvršilnem odboru Združenja staršev slovenskih otrok na Finskem.