Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
04.02.2017  

Obeležitev slovenskega kulturnega praznika na veleposlaništvu v Kopenhagnu

V petek, 3. februarja 2017, je na slovenskem veleposlaništvu v Kopenhagnu potekalo sedaj že tradicionalno srečanje slovenske skupnosti, na katerem smo skozi bogat kulturni program, kjer se je z glasbenim nastopom predstavila mlada slovenska glasbenica Eva Vertačnik in z recitalom naša praktikantka Katja Stare, izpostavili pomen slovenske kulture in slovenskega jezika in počastili spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

Veleposlanik Kajzer je v pozdravnem nagovoru izpostavil pomen slovenske kulture, slovenskega jezika in slovenske besede pri krepitvi ljubezni do domovine in pri ohranjanju slovenstva ter naše skupne identitete, kar je še posebej pomembno med Slovenci, ki živimo v tujini. Ob tem, ko je dejal, da moramo biti ponosni na našo kulturo in naš jezik se je navezal tudi na besede danske kraljice, ki je pred tednom dni v Aarhusu odprla evropsko prestolnico kulture, ko je izpostavila pomen krepitve lokalnih in nacionalnih kultur in spoštovanje svoje lastne kulturne identitete.

Srečanja, ki se ga je udeležila številna skupnost iz Danske, prisotni pa so bili tudi naši Slovenci iz Švedske, smo zaključili ob skromni domači pogostitvi, ob domačem narezku, domači skuti in ob kozarcu slovenskega vina, Prešernovem priljubljenem posladku - suhih figah in okusnem jabolčnem zavitku, ki ga je - kar je sedaj že skoraj tradicija - spekla soproga veleposlanika.

Ekipa veleposlaništva je pripravila tudi "košarico slovenske poezije," iz katere so si lahko obiskovalci za spomin na dogodek izbrali pesem priljubljenih slovenskih pesnikov.

Ob tem izpostavljamo, da nas veseli, da so se srečanja udeležili predstavniki vseh generacij, in da lahko z organiziranjem kulturnih in ostalih dogodkov prispevamo h krepitvi vezi in k sodelovanju med slovensko skupnostjo na Danskem, in širše v nordijski regiji, kar je pomembno tako iz vidika ohranjanja slovenstva in naše slovenske identitete, kot iz vidika nadaljnjega povezovanja med Slovenijo in Dansko ter ostalo nordijsko regijo.