Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
24.01.2017  

Obeležitev 25. Obletnice sklenitve diplomatskih odnosov z Dansko in z ostalimi štirimi državami nerezidenčne akreditacije Finsko, Islandijo, Norveško in Švedsko

V sklopu aktivnosti obeleževanja četrt stoletja od sklenitve diplomatskih odnosov z državami iz t.i. nordijsko-skandinavskega kroga sta veleposlanik Kajzer in soproga v prostorih rezidence včeraj 23 januarja 2017 priredila svečano kosilo. 

Kosila so med drugim udeležili slovenski častni konzul in pa najvidnejši predstavniki danske politike izpred 25 let vključno s tedanjim zunanjim ministrom in predsednikom Odbora za zunanjo politiko. Obenem so sodelovali še vidni predstavniki aktualne danske politike, kjer so se vabilu odzvali tudi predstavniki danskih poslovnih in kulturnih krogov in pa predstavnika mlajše generacije danskih politikov.

Veleposlanik Kajzer se je na dogodku najprej zahvalil častnemu konzulu Knutu Kristiansenu za zavzeto delo in za pripravljeno pregledno brošuro Slovenia Denmark 25. Obenem je zahvalo izrekel vsem tedanjim danskim akterjem iz področja politike za njihov prispevek in za dobro sodelovanje. Sogovornikom je na kratko orisal še izzive tedanjega časa, ko si je Slovenija, ki je sedaj v družbi Danske zelo kredibilna in odgovorna članica tako EU kot NATO in pro-aktivno deluje v okviru vseh najvidnejših mednarodnih organizacij, prizadevala za priznanje in za diplomatske odnose z mednarodno skupnostjo.  

Na kosilu, ki je potekalo v zelo odprtem in prijateljskem vzdušju smo izrazili naš skupen interes za nadaljnji razvoj in krepitev sodelovanja med Slovenijo in Dansko obenem pa smo še razširili krog prijateljev Slovenije. Z vami ob tej priložnosti tudi delimo nekaj fotografij z včerajšnjega dogodka v rezidenci kjer je soproga veleposlanika v znak te častitljive obletnice v slovensko-danskih barvah pripravila pogrinjke. 
Ob 25. Obletnici priznanja Slovenije še s strani drugih držav naše akreditacije smo že predhodno objavili kratke zapise in delili kopije korespondence in diplomatskih  not zunanjih ministrstev držav s katerimi so nam sporočili njihovo odločitev. Obenem je bil na dan sklenitve diplomatskih odnosov z Islandijo v najbolj branem islandskem časopisu na temo te častitljive obletnice objavljen tudi članek o Sloveniji.