Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
23.07.2018  

Odprtje konzulata Slovenije na Danskem v mestu Roskilde

V petek 20 julija 2018 je v mestu Roskilde potekalo svečano odprtje konzulata  Slovenije, kjer je veleposlanik Kajzer predal patentno pismo častnemu konzulu Carstenu Philipsenu in svečano odprl konzulat. Slovenija je s tem razširila mrežo konzulatov na Danskem, kjer se bo ob obstoječem konzulatu v Aarhusu, ki ga že več kot 25 let vodi častni konzul Knut Kristensen, novoimenovani  častni konzul Carsten Philipsen posebej osredotočal na aktivnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama in na področje promocije slovenske kulture.  


Na slovesnosti sta ob veleposlaniku Kajzerju spregovorila tudi prvi namestnik županje Poul Andersen ter častni konzul Philipsen. V nagovorih je bila izpostavljena pozitivna vloga častnega konzula in pomoč pri odpiranju vrat za slovensko gospodarstvo, kjer se je veleposlanik posebej pohvalil njegovo ekspertizo na področju poznavanja kmetijstva in proizvodnje hrane, in kjer se je zahvalil za odličen izbor slovenskih vin, ki jih na Dansko uvaža podjetje v lastni častnega konzula.


Predstavnik mesta Roskilde, prvi namestnik županje je v nagovoru orisal zgodovinski razvoj in pomen mesta Roskilde ter poudaril, da mesto Roskilde in širše območje predstavlja eno od najhitreje razvijajočih se tehnološko-gospodarskih centrov na Danskem. Izrekel je zahvalo Sloveniji, da je odprla konzulat v Roskildeju, kar bo pod vodstvom pro-aktivnega častnega konzula po njegovem še okrepilo gospodarske in kulturne povezave med Slovenijo in Dansko. 


Častni konzul Philipsen se je v nagovoru prav tako zahvalil Sloveniji za zaupanje in izpostavil, da se bo v svojih naporih usmeril v nadaljnjo rast sodelovanja na področju gospodarstva in kulture med Slovenijo in Dansko. Ob tem se je posebej zahvalil tako veleposlaniku kot soprogi, ki sta se tekom mandata, ki ga sedaj veleposlanik zaključuje zelo trudila za predstavljanje Slovenije kot kredibilne partnerke ter za poglabljanje sodelovanja med državama, ki sta partnerki v EU in zaveznici v NATO.      


Svečanosti v Roskildeju, kjer smo ob sodelovanju med ambasado in konzulatom pripravili domače slovenske narezke ter postregli z jabolčnim zavitkom ter potico in z odličnimi slovenskimi vini  so se udeležili slovenski in danski gospodarstveniki ter predstavniki medijev in veliko število prijateljev Slovenije in Danske.