Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Dogodki in novice /
21.06.2019  

Postavitev nove častne konzulke Republike Slovenije na Islandiji

S slovesnostjo podelitve patentnega pisma in eksekvature sta veleposlanik Slovenije na Islandiji Edvin Skrt in minister za zunanje zadeve Islandije Gudlaugur Thór Thórdarson 20. junija postavila Ásto S. Fjeldsted za novo častno konzulko Slovenije v Reykjaviku, s konzularno pristojnostjo za celotno ozemlje Republike Islandije.

 

Na slovesnosti na domu nove častne konzulke, ki je tudi novi sedež konzulata, je veleposlanik Skrt poudaril vezi, ki družijo geografsko oddaljeni državi. Izpostavil je prizadevanja obeh držav za samostojnost in neodvisnost, promocijo enakih vrednot ter zavezanost multilateralizmu, vladavini prava, človekovim pravicam in enakosti med spoloma ter tudi hvaležnost Slovenije, da je bila Islandija ena izmed prvih držav, ki je priznala slovensko samostojnost.

Minister Thórdarson je v svojem nagovoru čestital slovenski vladi za odličen izbor častne konzulke in poudaril interes za krepitev sodelovanja med državama. Izrazil je zadovoljstvo z dosedanjim sodelovanjem na področju multilateralnih zadev in naznanil islandski interes za skupno raziskavo o enakih možnostih v diplomaciji, ki se bo financirala iz EEA mehanizma.

Slovesnosti postavitve nove častne konzulke se je udeležila tudi prva islandska predsednica in prva ženska predsednica katerekoli države na svetu Vigdís Finnbogadóttir, člani diplomatskega zbora ter številni predstavniki javnega in poslovna življenja na Islandiji.

Ásta S. Fjeldsted je direktorica islandske gospodarske zbornice in je nadomestila Sigtryggurja Rósmarja Eyporssona, ki je funkcijo častnega konzula na Islandiji opravljal 18 let, od leta 2001. Ob zaključku mandata mu je minister za zunanje zadeve Slovenije dr. Cerar poslal pisno zahvalo. Prav tako mu je Veleposlaništvo Slovenije v Kopenhagnu izdalo plaketo s priznanjem in zahvalo za prizadevanja pri krepitvi sodelovanja med državama.

Veleposlaništvo se zahvaljuje tudi prejšnjemu veleposlaniku Tonetu Kajzerju za začetek postopka imenovanja Aste S. Fjeldsted za novo častno konzulko Republike Slovenije.