Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Konzularne informacije /Izdaja potnega lista RS /

Izdaja potnega lista RS

KAKO PRIDOBITE BIOMETRIČNI POTNI LIST?
Vlogo za izdajo potnega lista lahko vloži državljan Republike Slovenije na katerikoli upravni enoti v RS oziroma na diplomatsko-konzularnem predstavništvu RS v tujini.

Državljani, ki v tujini stalno ali začasno prebivajo, lahko vlogo za izdajo novega potnega lista vložijo pri diplomatsko-konzularnem predstavništvu v tujini.

Za nov potni list NI MOGOČE zaprošati na častnih konzulatih.

OSEBNA PRISOTNOST
Vlogo za nov potni list mora državljan VLOŽITI OSEBNO na veleposlaništvu, saj se v postopku ugotavlja njegova istovetnost, skladnost priložene fotografije z dejansko podobo, na vlogo pa se mora tudi podpisati. Uradna oseba državljanu, starejšemu od 12 let, odvzame tudi prstna odtisa.

Potni list je prav tako potrebno PREVZETI OSEBNO na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Kopenhagnu.

POGOJI, KI MORAJO BITI IZPOLNJENI PRED PODAJO VLOGE ZA NOV POTNI LIST

Urejeni podatki v registru stalnega prebivalstva
Vse zadeve, ki jih urejate pred organi tuje države (osebna imena, poroke, stalna prebivališča) je potrebno naknadno vpisati tudi v slovenske registre.

Osebno ime - če ste v času veljavnosti potnega lista spremenili ime s poroko, morate pred izdajo novega potnega lista z novim imenom izvesti postopek naknadnega vpisa poroke.

Urejeno stalno prebivališče – v slovenskih potnih listih je navedeno tudi stalno prebivališče imetnika potnega lista. Vsak državljan Republike Slovenije mora v skladu s predpisi Republike Slovenije v slovenskih registrih imeti zavedeno zadnje stalno prebivališče.

Če želite lahko na elektronski naslov veleposlaništva pošljete tudi izpolnjen naslednji obrazec s katerim lahko preverimo obstoječe podatke v registru in ugotovitev, ali je potrebno njihovo dodatno urejanje.

TERMIN
Konzularni oddelek deluje na podlagi sistema naročanja. Stranke vljudno prosimo, da nam po elektronski pošti CONSULAR-CPH.MZZ(AT)GOV.SI posredujejo kratek opis zadeve in kontaktne podatke. Veleposlaništvo vas bo v najkrajšem možnem času, po telefonu ali na vaš e-naslov, obvestilo o prostem terminu.

Uradne ure so v ponedeljek od 9.00 do 12.00, sredo od 9.00 do 12.00 in od 13.00 do 15.00
ter v petek od 9.00 do 12.00. Prosimo, da nam tudi predlagate dan in uro v okviru uradnih ur.

KAJ MORATE PRINESTI S SEBOJ:
Vaš stari potni list Republike Slovenije oziroma, če potnega lista nimate, drug osebni dokument s fotografijo.

Fotografa opozorite na naslednje zahteve:
- velikost fotografije: 3,5 x 4,5 cm
- obraz naj ne bi zajemal več kot 70% fotografije
- ozadje naj bo svetlomodro, nikakor ne belo

Če želite, da veleposlaništvo pošlje potni list po pošti na vaš naslov morate na veleposlaništvo dostaviti predplačano kuverto (kuverto z (DANSKIMI) znamkami, ki omogoča pošiljanje pošte po "track and trace"), ali naročiti prevzem potnih listov s strani ponudnikov Express poštnih storitev,  naslovljeno od veleposlaništva na vaš naslov.

 

Veleposlaništvo ne prevzema odgovornosti za izgubljen potni list. Če želite potni list prejeti po pošti prosimo, da ob vlogi predložite tudi podpisano izjavo za pošiljanje PL po pošti.

 

V kolikor k vlogi ne priložite predplačane poštne kuverte, morate potni list prevzeti osebno na veleposlaništvu. Brez izjem!

 

 

KONZULARNA TAKSA
Konzularno takso je mogoče poravnati s plačilnimi karticami na veleposlaništvu.