Veleposlaništvo RS Kopenhagen /O veleposlaništvu /

O veleposlaništvu

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kopenhagnu diplomatsko zastopa interese države v Kraljevini Danski, Republiki Finski, Republiki Islandiji, Kraljevini Norveški in Kraljevini Švedski.

Glavna naloga veleposlaništva je vzdrževanje in nadaljnja krepitev prijateljskih odnosov med Slovenijo in nordijskimi državami. Veleposlaništvo je pristojno za posredovanje informacij o Sloveniji - predvsem o možnostih za sodelovanje na področjih skupnega interesa - ter obveščanje vseh držav akreditacije o slovenskih stališčih in interesih v mednarodni skupnosti. Med najpomembnejše naloge veleposlaništva sodi redno poročanje o dogajanju na Danskem in ostalih državah akreditacije ter o stališčih, ki so v osrednjem interesu vseh držav.

Poleg političnega delovanja je pomembna naloga veleposlaništva tudi razvijanje odnosov in sodelovanja v gospodarstvu ter na področjih turizma, energetike, kmetijstva, kulture in znanosti. Pomemben delež delovnih nalog veleposlaništva predstavljata  konzularno delo in konzularna zaščita slovenskih državljanov na Danskem,  Finskem, Islandiji, Norveškem in Švedskem.