Veleposlaništvo RS Kopenhagen /Gospodarsko področje /

Ekonomski oddelek na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Kopenhagnu je namenjen vzdrževanju in vzpostavljanju stikov z nordijskimi državami na gospodarski, institucionalni ter podjetniški ravni. 

Oddelek nudi koristne informacije o gospodarskem položaju, novostih na gospodarskem področju, aktualnih gospodarskih gibanjih, ter informacije slovenskim podjetjem, ki bi želela poslovati na nordijskem trgu. Prav tako nudi pomoč nordijskim podjetjem, ki iščejo partnerje na slovenskem trgu z namenom uvoza ali investiranja.

Vljudno vabljeni k pregledu določenih osnovnih informacij, zbranih na naših spletnih straneh. Če vas zanimajo dodatne informacije ali konkretne oblike sodelovanja, bomo veseli vašega klica ali sporočila. 

Kontakt:

Milena Stefanović Kajzer, ekonomska svetovalka

T: (+) 45 33 73 01 20

E-mail: milena.kajzer(at)gov.si

     
E-mail: sloembassy.copenhagen(at)gov.si
 

SODELOVANJE REPUBLIKE SLOVENIJE Z NORDIJSKIMI DRŽAVAMI

Nordijske države predstavljajo za Slovenijo pomembnega gospodarskega partnerja. Vrednost blagovne menjave RS z omenjenimi državami v letu 2019 znaša 1,2 milijarde EUR, kar predstavlja padec za 1,6% glede na leto 2018 in 2% od celotne blagovne menjave RS.

Podatki o gospodarskem sodelovanju Slovenije z nordijskimi državami v letu 2019 kažejo na rast blagovne menjave s Finsko in Islandijo. Z ostalimi državami omenjene skupine v 2019 beležimo padec blagovne menjave na letni ravni. Glede na vrednost blagovne menjave si posamezni trgi vrednostno sledijo v naslednjem vrstnem redu: Švedska, Danska, Finska, Norveška in Islandija. 

V letu 2019 so slovenska podjetja v nordijske države izvozila za 876 mio EUR, kar predstavlja 0,6% manj kot v letu 2018. Največ slovenska podjetja izvozijo na Švedsko, sledi Danska, Finska, Norveška in Islandija. Med nordijski trgi, kjer v letu 2019 beležimo padec slovenskega izvoza sta danski in norveški trg.

Danska   

Švedska

Norveška

Finska

Islandija